Υλικά:

2 κιλά κρέας (νίδα ή τραγόπουλο ή ζυνούρι)

 

     2 κούπες μπλουγούρι (σιτάρι κοµµένο)

 

1 µέτριο κρεµµύδι

 

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο)

 

πιπέρι, αλάτι

 

λίνο κόκκινο νλυκό πιπέρι

 

ντοµάτα φυσική ή  ντοµατοχυµός κουτιού ή ό,τι άλλο χρησιµοποιείτε)

 

Εκτέλεση:

1.       Βάζουµε από το πρωί το σιτάρι σε µία λεκάνη µε νερό να φουσκώσει.

2.      Στη συνέχεια πλένουµε καλά το κρέας και το τσιγαρίζουµε σε µέτρια φωτιά µαζί µε το µέτριο κρεµµύδι που έχουµε ψιλοκόψει και προσθέτοντας το λάδι και τα δύο είδη πιπεριών.

3.      Προσθέτουµε και το χυµό ντοµάτας , νερό και το αφήνουµε να βράσει πολύ καλά έτσι ώστε τα κοµµάτια του κρέατος να είναι µαλακά.

4.      Όταν το κρέας πλησιάζει να είναι έτοιµο προσθέτουµε το σιτάρι και το αλάτι και το αφήνουµε να βράσει έτσι ώστε να επιτύχουµε µία χυλωµένη σούπα.

                          Αυτό το φαγητό (σε µεγαλύτερη ποσότητα) φτιάχνεται την Αγία Παρασκευή από κρέας πουπροσφέρουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Καναλίων στην εκκλησία, για να έχουν την ευλογία και τη χάρη της Αγίας. Το προετοιμάζουν στο βουνό, µε φωτιές που ανάβουν σε ειδικές      πέτρινες βάσεις από το προηγούµενο βράδυ της γιορτής της Αγίας Παρασκευής οι επίτροποι της εκκλησίας και όσοι θέλουν να βοηθήσουν και το µεσηµέρι αφού ο ιερέας της περιοχής το ευλογήσει, προσφέρεται σε όλους τους πιστούς που έχουν ανέβει στο βουνό για το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.

 

Σοφία Σπανουδάκη