Οι εγκλίσεις των ρημάτων Οι εγκλίσεις είναι μορφές που παίρνει το ρήμα ανάλογα με το τι θέλει να δηλώσει ο ομιλητής : βεβαιότητα, επιθυμία, προσταγή. Οι εγκλίσεις είναι τρεις : Οριστική – Υποτακτική – Προστακτική Το Απαρέμφατο και η Μετοχή δεν είναι εγκλίσεις.
Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ
Ας εξεταστεί τώρα ο ασθενής. (.....................................) Μη δεχτείτε την πώληση των αγαλμάτων. (.....................................) Θα έρθουν σήμερα το βράδυ. (.....................................) Η γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της. (.....................................) Το πρόβλημα λύθηκε γρήγορα. (.....................................) Η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία. (.....................................) Σταθείτε πιστοί στις ιδέες σας. (.....................................) Σε δέκα λεπτά να έχει ετοιμαστεί η αίθουσα. (.....................................) Μη φοβάσαι τον εχθρό. (.....................................) Μια στιγμή να ετοιμάσω το φαγητό. (.....................................)
Ας ξεκουραστούμε λίγο. Αύριο θα εξεταστούμε στην Ιστορία και ήδη έχουμε κουραστεί πολύ από το διάβασμα. Ζητήσαμε να αναβληθεί η εξέταση για μετά το Πάσχα, αλλά στο αίτημά μας δεν ανταποκρίθηκε θετικά το Υ.Π.Ε.Π.Θ. Βλέπεις πιέζονται κι αυτοί τώρα τελευταία.
εξετάζομαι (Μετοχή παθ/κού Ενεστώτα) ......................................... ξαπλώνομαι (Μετοχή παθ/κού Παρακ/νου) ......................................... πληρώνομαι (Μετοχή παθ/κού Παρακ/νου) ......................................... δέχομαι (Μετοχή παθ/κού Ενεστώτα) ......................................... διαγωνίζομαι (Μετοχή παθ/κού Ενεστώτα) .......................................
(διαιρούμαι, καταργούμαι, ξεχνιέμαι, χειρουργούμαι, φοβούμαι, αρκούμαι, παραπονιέμαι, πληροφορούμαι) Ο ασθενής (........................................................) σε δυο ώρες. (Συντελ/νος Μέλλων) Οι συνταξιούχοι φέτος(.......................................) σε μικρές αυξήσεις. (Αόριστος) Αυτά που έγιναν σήμερα (......................................) σε λίγο καιρό. (Στιγμιαίος Μέλλων) Η Άννα (..............................................) γιατί έμενε πολλές ώρες μόνη. (Παρατατικός) Υπολογίζω ότι σύντομα (.........................................) τα αποτελέσματα. (Στιγμ. Μέλ.) Το μωρό (....................................) όταν πλησίασε ο σκύλος. (Αόριστος) Αυτός ο όρος (...........................................) από τα συμβόλαια. (Παρακείμενος) Στον Πελοποννησιακό πόλεμο οι Έλληνες (.....................................................) σε δυο στρατόπεδα. (Υπερσ/κος)
Η αστυνομία έχει ειδοποιήσει του μάρτυρες. ............................................................................................................................................................. Είχα πετάξει το εισιτήριο κατά λάθος. ............................................................................................................................................................. Το σπίτι πουλήθηκε από τον αδερφό μου. ............................................................................................................................................................. Τα μπάνια ωφέλησαν τον παππού μου. ............................................................................................................................................................. Η Μαρία Κάλλας αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες. ............................................................................................................................................................. Οι στρατιώτες εκτέλεσαν τη διαταγή. ............................................................................................................................................................. |