Υλικά:

400 γρ. ροδοπέταλα

1 κιλό ζάχαρη

11/2ποτηριού του νερού νερό

1/4ποτηριού του νερού χυμό λεμονιού.

 

Για το γλυκό αυτό χρησιμοποιούμε ροδοπέταλα από μαγιάτικα εκατόφυλλα μεγάλα τριαντάφυλλα, με περισσότερα πέταλα από τα συνηθισμένα τα οποία είναι πολύ αρωματικά . Οι παλιοί έλεγαν ότι για να κόψουμε τα ροδοπέταλα, πρέπει πάντα να πιάνουμε το λουλούδι με το αριστερό χέρι και να κόβουμε με το δεξί. Πιάνουμε το κάθε εκατόφυλλο με το αριστερό χέρι και με ένα ψαλίδι στο δεξί το κόβουμε στο σημείο ακριβώς οπού τελειώνουν τα πέταλα και αρχίζει ο μίσχος.

Εκτέλεση:

 

1.      Πλένουμε τα ρoδοπέταλα προσεχτικά ,φροντίζοντας να μη διαλυθούν και τα στραγγίζουμε σε μια πετσέτα.

2.    Τα βάζουμε σ' ένα εμαγιέ πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, τα ανακατεύουμε προσεχτικά και τα αφήνουμε για 6 ώρες περίπου.

3.    Φτιάχνουμε το σιρόπι με την υπόλοιπη ζάχαρη και το νερό, βράζοντάς το μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Μετά αδειάζουμε το σιρόπι σε μια κατσαρόλα με τα ροδοπέταλα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι.

 

 

 

Ζωή Χατζηγιάννη