Κατασκευές από ύφασμα/μαλλί

Κούκλα από ύφασμα

 Χρησιμοποιούμε κάθε πάνινο απόκομμα ή παλιό κι άχρηστο ύφασμα. Φτιάχνουμε απλές κούκλες, τις οποίες ντύνουμε. Μ’ ένα τετράγωνο ύφασμα, σαν μαντίλι, μπορούμε να φτιάξουμε μια πρόχειρη κουκλίτσα. Τοποθετούμε στη μέση του τετράγωνου πανιού λίγο βαμβάκι, για να σχηματίσουμε το κεφάλι. Το δένουμε με γερή κλωστή, ξαναδένουμε χαμηλότερα για να σχηματίσουμε το κορμί και τις δυο πάνω άκρες για χέρια. Για πόδια δένουμε χωριστά την κάθε μια άκρη αν πρόκειται για αγόρι και ενωμένες αν πρόκειται για κορίτσι.

 

Κατασκευή κούκλας με μάλλινο νήμα

Χρειαζόμαστε ένα μπαλάκι από οποιοδήποτε υλικό, που βρίσκουμε έτοιμο ή που κατασκευάζουμε εμείς με τα πιο πρόχειρα υλικά: ξύλα, πανιά, χαρτιά, κ.τ.λ.

Αυτό το σκεπάζουμε αφού πάρουμε μια δεσμίδα (δ) μαλλί τόση ώστε να μπορεί να σκεπάζει απλωτά όλο το μπαλάκι. Τη δεσμίδα αυτή τη δένουμε με μια κλωστή σαν δαχτυλίδι (Α) και την κολλάμε στην κορυφή του κεφαλιού. Έπειτα ανοίγουμε το μάλλινο νήμα (Α) ακτινωτά σκεπάζοντας όλο το μπαλάκι και το δένουμε κάτω προς το λαιμό (α) όπου μπορούμε και να το κολλήσουμε.

Μετά δένουμε το υπόλοιπο νήμα στη θέση (β) αφού πρώτα περάσουμε στη μέση των νημάτων άλλη μια μικρή δεσμίδα (δ) από νήματα για χέρια. Τώρα έχουμε τέσσερις άκρες των χεριών και των ποδιών, τις οποίες δένουμε με νήμα του ίδιου χρώματος λίγο πιο μπροστά από τα άκρα. Τα τελευταία μέρη, που αποτελούν τις παλάμες και τα πόδια, τα ξεφτάμε.

Συνεχίζουμε κολλώντας ένα στρογγυλό χρωματιστό πανί πάνω στο στήθος και ένα τριγωνικό πανί πάνω στο μπαλάκι για μαντίλι. Κολλάμε επίσης δυο μαύρες πούλιες (ή μικρά κουμπιά, κ.τ.λ.) για μάτια και ένα κόκκινο στόμα. Επίσης βάζουμε και φόρεμα, το οποίο φέρνει γύρω γύρω όλο το κουκλάκι και είναι κολλημένο στο πίσω μέρος.