Η έκτη τάξη του 12ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και χρηματοδοτείται από το Γ΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης της Ε.Ε., με θέμα τον κοινωνικό αποκλεισμό, ανέλαβε να πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις που σκοπό είχαν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά πάνω σ’ αυτό το καυτό κοινωνικό πρόβλημα.  

 

 

            Έτσι πραγματοποιήθηκε πεζοπορία από το Μαλάκι μέχρι τα Καλά Νερά, ακολουθώντας τις γραμμές από το τρενάκι του Πηλίου. Σ’ αυτή συμμετείχαν όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τη σωματική τους διάπλαση ή την καταγωγή τους. Έπαιξαν όλα μαζί και χάρηκαν την εκδρομή στη φύση ξεφεύγοντας από τις γνωστές ομάδες του σχολείου, δημιουργώντας νέες πιο ανοιχτές σε απόψεις, γνώμες, κανόνες. Η υπενθύμιση από τους εκπαιδευτικούς ότι το να δεχτείς τον άλλον όπως είναι και να μην τον αποκλείσεις από οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση είναι χρέος του καθενός μας, ήταν συνεχής.

 

     

 

 

 

            Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά, συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους, κατέγραψαν στη συνοικία με τη βοήθεια βιντεοκάμερας τις ράμπες στα πεζοδρόμια για τη διευκόλυνση των ΑΜΕΑ. Τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά. Υπάρχουν ράμπες μεν, όμως τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει κάποιο ΑΜΕΑ το αποθαρρύνουν στο να χρησιμοποιήσει το πεζοδρόμιο.

Η κυριότερη παρατήρηση όμως αφορούσε στην είσοδο του σχολείου, όπου η πρόσβαση σε άτομο που χρησιμοποιεί καροτσάκι είναι αδύνατη.

 

 

 

         

           Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 24 Μαΐου με ομιλία από την κ. Μουγάκου Ευαγγελία «ΑΜΕΑ», με πολλές συμμετοχές στο ενεργητικό της σε αγώνες με καροτσάκι, η οποία μοιράστηκε τις εμπειρίες της με τα παιδιά και τους έδειξε μια άλλη διάσταση της ζωής.

 

 

 

 

 

            Στη συνέχεια τα παιδιά παρουσίασαν δύο θεατρικά.

       Στο πρώτο θεατρικό παιδιά με κινητικά προβλήματα αλλά και προβλήματα στην όραση και στην ακοή, συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς αγώνες και αποδεικνύουν ότι η θέληση αποτελεί το ισχυρότερο όπλο του.

        Στο δεύτερο θεατρικό πέρασε το μήνυμα ότι τα παιδιά όλου του κόσμου είναι ίσα. Έχουν ίδια και ίσα δικαιώματα και δεν πρέπει να τα ξεχωρίζουμε λόγω χρώματος και εθνικότητας. Με αφορμή, λοιπόν, τους Βαλκανικούς Αγώνες, τα Ελληνόπουλα συναντιούνται με τα Αλβανόπουλα και τα Τουρκόπουλα.

              

 

                                                             

    Μετά ανακοινώθηκαν οι σκέψεις των παιδιών με αυτά που αποκόμισαν από το πρόγραμμα της «Καλλιπάτειρας». Ακολούθησε απαγγελία ποιήματος σχετικού με τον κοινωνικό αποκλεισμό και η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της γης» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων του προγράμματος λειτουργούσε έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα τελετών με έργα των παιδιών και με θέμα τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 

 

Το συντονισμό και την ευθύνη υλοποίησης του Προγράμματος είχε ο Δ/ντής του Σχολείου Αντωνίου Ιωάννης, ενώ την ευθύνη υλοποίησης των δράσεων οι εκπ!κοί: Ουζούνης Νικόλαος, (Καλλιπάτειρα), Κονιδάρη Άννα (Φ.Α.) και οι δάσκαλοι της ΣΤ΄ τάξης: Ξηραδάκης Ιωάννης, Βλάικου – Παπακυριάκου Ελένη, Μίγα  Μελπομένη