Υλικά:

1 κούπα ζάχαρη,

1 κούπα νερό

1/2 κιλό βούτυρο,

2 κροκάδια

1 κουταλιά αμμωνία,

½  κούπας σιμιγδάλι

6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     30 αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση

για το σιρόπι:

 3 κούπες ζάχαρη 2 κούπες νερό, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση:

       Γίνονται 60 κουραμπιέδες. Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα. Χρόνος ψησίματος 30'

 

 

1.   Βράστε τη ζάχαρη με το νερό, ώσπου να συμπυκνωθεί σε 1 κούπα σιρόπι. Αφήστε το να κρυώσει.

2.   Χτυπήστε το βούτυρο στο μίξερ ν' αφρατέψει.

3.   Ρίξτε ένα-ένα τα κροκάδια και κατόπιν ρίξτε το σιρόπι και την αμμωνία αφού τη διαλύσετε σε 2 κουταλιές γάλα.

4.   Ρίξτε το σιμιγδάλι και αλεύρι, όσο χρειασθεί, για να γίνει μία ζύμη μαλακιά που να πλάθεται.

5.   Πλάστε με τη ζύμη μπαλάκια και αραδιάστε τα επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο ,στρωμένο σε λαμαρίνα. Βάλτε στο καθένα μισό αμύγδαλο.

6.   Ψήστε τους κουραμπιέδες στους 200 C για 30' περίπου, να ροδίσουν καλά.

7.   Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά 5' και περιχύστε τους κουραμπιέδες μόλις τους βγάλετε από το φούρνο. Αφήστε τους να σταθούν ,ώσπου να πιουν όλο το σιρόπι και να κρυώσουν εντελώς.

8.   Βάλτε τους σε πιατέλα και φυλάξτε τους σκεπασμένους με πλαστική μεμβράνη ,για να μη στεγνώσουν. Διατηρούνται 1 εβδομάδα εκτός ψυγείου.

 

 

 Κωνσταντίνος Λορθές