Θεωρητική Υποστήριξη

για το δάσκαλο/τη δασκάλα

 

 

 

 

Σκοπός του δικτυακού μας τόπου είναι να έρθουν τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τη νεολιθική τέχνη, μέσα από εικόνες νεολιθικών ευρημάτων.

Οι επιμέρους στόχοι σύμφωνα με τους οποίους έχουμε σχεδιάσει τις δραστηριότητες κάθε ιστοσελίδας του δικτυακού τόπου μας είναι οι εξής:

κουκκίδα

 Ιστοσελίδα «Γνωριμία με τα νεολιθικά ευρήματα»:Τα παιδιά να παρατηρήσουν και να αναγνωρίσουν  τα είδη των νεολιθικών ευρημάτων.

κουκκίδα

Ιστοσελίδα «Ανακαλύψτε τη νεολιθική Γλυπτική»:Τα παιδιά να γνωρίσουν τα νεολιθικά ειδώλια και να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά τους.

κουκκίδα

Ιστοσελίδα «Αγγεία, αγγεία, αγγεία!»Τα παιδιά να παρατηρήσουν και να διαπιστώσουν  τους διαφορετικούς ρυθμούς νεολιθικών αγγείων.

 

Πληροφορίες για τη Νεολιθική Εποχή:     

Κατά τη νεολιθική εποχή ο άνθρωπος αγνοεί τα μέταλλα και χρησιμοποιεί για την κατασκευή εργαλείων και όπλων λίθους και  οστά ζώων. Ο νεολιθικός άνθρωπος ζει σε οικισμούς, γνωρίζει την καλλιέργεια της γης και έχει πολλά κατοικίδια ζώα.

Πολυάριθμα λείψανα του πολιτισμού του νεολιθικού ανθρώπου βρέθηκαν διάσπαρτα σ' όλη τη βορειοανατολική Ελλάδα. Περιλαμβάνουν ερείπια σπιτιών και τειχών, εργαλεία και όπλα, ειδώλια και αγγεία.

Κεραμική

Τα αγγεία διακρίνονται σε α) μονόχρωμα, β) εγχάρακτα, γ) γραπτά.

Τα μονόχρωμα είναι χρώματος βαθέως ή ανοιχτού ερυθρού, που καλύπτει όλη την εξωτερική ή και μερικές φορές την εσωτερική επιφάνεια.

Τα εγχάρακτα έχουν ερυθρή επιφάνεια και τοιχώματα παχύτερα από εκείνα των αγγείων του προηγούμενου ρυθμού. Η εγχάρακτη διακόσμηση αποτελείται από α) σειρά τριγώνων β) στρογγυλά ή τετράγωνα μοτίβα και γ) μικρές καμπύλες γραμμές.

Τα γραπτά χωρίζονται σε δύο ρυθμούς. Στον πρώτο η διακόσμηση είναι γραμμική και αποτελείται από αραιές τεθλασμένες γραμμές που σχηματίζουν γωνίες και τρίγωνα. Στο δεύτερο ρυθμό το χρώμα του πηλού είναι υπόλευκο ή κιτρινωπό και η διακόσμηση είναι χρώματος ερυθρού, διαφόρων αποχρώσεων και το κυριότερο στοιχείο της διακόσμησης είναι οι αραιές και πυκνές γραμμές, οι οποίες σχηματίζουν σειρές οδοντωτών, κιγκλιδωτών  σχεδίων.

Ειδώλια    

Τα νεολιθικά ειδώλια απεικονίζουν όρθια ή καθισμένα πρόσωπα, συνήθως παριστάνουν γυναίκες ή άντρες και σπάνια ζώα. Τα γυναικεία ειδώλια έχουν συνήθως τα χέρια τοποθετημένα κοντά στο στήθος ή κάτω από αυτό. Τα μαλλιά τους είναι μακριά, χωρισμένα σε λωρίδες πέφτουν στους ώμους. Ο λαιμός τους είναι αφύσικα μακρύς και τα γεννητικά τους όργανα δηλώνονται με τρίγωνη εγχάραξη. Τα αντρικά ειδώλια έχουν μακρύ λαιμό, παριστάνονται συνήθως καθισμένα σε καρέκλα έχοντας τα χέρια στα γόνατα, σε αντίθεση με τα γυναικεία, που είναι όρθια.                  

Γεώργιος Ε. Μυλωνάς, Η Νεολιθική Εποχή εν Ελλάδι, Βιβλιοθήκη της εν Αθηναις Αρχαιολογικής Εταιρίας, αριθ. 24, Αθήνα 1928, Ανατύπωση 1975. σ. 5,11-15,20-21.