Υλικά:

 

     1Ο φύλλα κρούστας ή 10 χειροποίnτα φύλλα

 

      1 κιλό κρέας βρασμένο (που θα είναι 1/2 κιλό

από κοτόπουλο και 1/2 κιλό από χοιρινό)

 

1 κούπα ρύζι

 

1 μέτριο κρεμμύδι

 

λίγες σταφίδες (προαιρετικά)

 

   λάδι ή φυτικό Βούτυρο (φυτίνη λιωμένn)

 

πιπέρι. αλάτι

 

1 ξύλο κανέλας

 

 

Εκτέλεση:

    Βράζουμε το κρέας (χοιρινό και κοτόπουλο κο΅΅ένο σε ΅ικρά κο΅΅άτια ΅πουκιάς), που έχου΅ε πλύνει καλά και στραγγίσει ,σε ΅έτρια φωτιά ΅αζί ΅ε το ΅έτριο κρε΅΅ύδι που έχου΅ε ψιλοκόψει και προσθέτοντας λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι.

2.    Το αφήνου΅ε να βράσει πολύ καλά έτσι ώστε τα κο΅΅άτια του κρέατος να είναι ΅αλακά. Όταν το κρέας πλησιάζει να είναι έτοι΅ο προσθέτου΅ε και το ρύζι ,το κο΅΅άτι της κανέλας και τα βράζου΅ε όλα ΅αζί έτσι ώστε να επιτύχου΅ε ένα σπειρωτό πιλάφι (θα χρειαστεί να προσθέσου΅ε νερό για να βράσει το ρύζι) .

3.    Κατεβάζου΅ε το ΅είγ΅α από τη φωτιά ,αφαιρού΅ε το κο΅΅άτι της κανέλας και προσθέτου΅ε τις σταφίδες εφόσον επιθυ΅ού΅ε.

4.    Στρώνου΅ε το ΅ισά φύλλα ΅έσα σε ένα κανονικό ταψί, που προηγου΅ένως τα έχου΅ε βουτυρώσει καθώς και το ταψί. Απλώνου΅ε τη γέ΅ιση και πρίν τη σκεπάσου΅ε για το έθι΅ο της πρωτοχρονιάς βάζου΅ετο νό΅ισ΅α και κλαδιά από δέντρα της περιοχής ΅ας (π.χ. α΅υγδαλιάς, βερικοκιάς, αχλαδιάς) και ΅ετά την σκεπάζου΅ε ΅ε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα.

5.    Η πίτα ψήνεται στους 200 βαθ΅ούς για περίπου 40 λεπτά. Σύ΅φωνα ΅ε το έθι΅ο όποιος κερδίσει όταν κοπεί η πίτα τα κλαδιά των δέντρων θα του πάει καλά η σοδειά του.

 

 

 

 

Σοφία Σπανουδάκη