Η εργασία αυτή έγινε με αφορμή το μάθημα της Ιστορίας: «Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση των Αθηναίων», διαθεματικά και με το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος: «Γνωρίζουμε και προσέχουμε το σώμα μας».

   Θέλαμε να συγκρίνουμε τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων με αυτές που ακολουθούμε εμείς σήμερα.

    Διαπιστώσαμε πως οι αρχαίοι μας πρόγονοι έτρωγαν ελάχιστη ποσότητα κρέατος σε σύγκριση με εμάς.

   Προσπαθήσαμε να βρούμε παραδοσιακές συνταγές που συνεχίζουν να προκαλούν ευχάριστα τη γεύση μας και που δεν επιβαρύνουν την υγεία μας.

   Σίγουρα ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κούραση της εργαζόμενης μητέρας, οι αποστάσεις στις μεγάλες πόλεις μεταξύ εργασίας και σπιτιού που ελαχιστοποίησαν τον ελεύθερο χρόνο του ζευγαριού, τα διατροφικά πρότυπα που προβάλλονται από την τηλεόραση και τον έντυπο τύπο, που προτρέπουν για υιοθέτηση δυτικότροπων διατροφικών συνηθειών και που έχουν αποδέκτες κατά κύριο λόγο τα παιδιά, είναι μερικές από τις αιτίες που απομακρυνθήκαμε απ΄ αυτό που λέμε μεσογειακή διατροφή.

   Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να κατέχουμε δυστυχώς την πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη.

   Με τη μικρή αυτή προσπάθεια θέλουμε να βάλουμε μια μικρή «πετρούλα» στο δρόμο της επιστροφής στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής, με κύριους αποδέκτες τα παιδιά αλλά κι όλους εμάς που ξεχάσαμε την «κουζίνα της γιαγιάς».

Η δασκάλα του τμήματος

Σαράτση Ευαγγελία