Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη

κάντε κλικ στην εικόνα για να τη μεγενθύνετε

Για την καλύτερη συμπλήρωση του παρακάτω κειμένου  ζητήστε τα σχετικά στοιχεία με την Ευρώπη από τον κ. Θωμά Σιμόπουλο.  simopoulos@sch.gr

    Με την πτήση 123 της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε τους 20 σταθμούς που είναι τοποθετημένοι πάνω στον χάρτη της Ευρώπης. Επιβιβαζόμαστε στο αεροπλάνο που μας περιμένει στο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στην (1) ………………. και απογειωνόμαστε με πορεία ΝΔ.

   Πρώτος σταθμός μας ένα νησί Ν. της Σικελίας, που είναι ανεξάρτητο κράτος, η (2)……………… και η πρωτεύουσά της ………………. Μετά από ημίωρη στάση παίρνουμε πορεία Β. για τον επόμενο σταθμό μας που είναι η “ Αιώνια Πόλη” ,όπως λέγεται η (3) ……………. και πετώντας από πάνω της βλέπουμε καθαρά τον ποταμό …………………. που διαρρέει την πόλη αυτή. O πιλότος μας κύριος Ιπταμενίδης, μας εξηγεί ότι η πορεία που θα ακολουθήσουμε θα είναι ΒΑ και επόμενος σταθμός μας ένα σχετικά καινούργιο κράτος ,τη (4)………………………………………….που δημιουργήθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και θα προσγειωθούμε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσάς του, το …………………….όπου και θα έχουμε μια καθυστέρηση μιας ώρας περίπου για ανεφοδιασμό.

    Κατά τη διάρκεια της πτήσης μας στα 10.000 πόδια θα δούμε από κάτω μας την ………………………… θάλασσα που είναι η συνέχεια του Ιονίου πελάγους. Ακολουθώντας πορεία Β. και περνώντας πάνω από την ………………….. και μετά από 1.30 ώρα ταξίδι προσγειωνόμαστε στο αεροδρόμιο της (5)…………………… πρωτεύουσα της Αυστρίας βλέποντας πάντα από ψηλά τον ποταμό ……………………… να περνάει από τα προάστια της πόλης αυτής. Ο πιλότος μας μάς εξηγεί ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας 3 ώρες για να κάνουμε τα ψώνια μας στην όμορφη πόλη και να επισκεφτούμε τα σπίτια του Ανθίμου Γαζή και του Ρήγα Φεραίου που έζησαν εδώ για πολλά χρόνια, όταν η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους.

    Επιβίβαση στο αεροπλάνο και απογείωση με πορεία ΝΔ. Πετώντας πάνω από την Ε……………….. βλέπουμε το ………….. ………….. την ψηλότερη κορυφή των ……………….. Ακολουθώντας πάντα την ίδια πορεία πετάμε πάνω από την Γ………………. και την οροσειρά των ………………………. που χωρίζουν την Γαλλία από την ……………………… για να προσγειωθούμε μετά από λίγη ώρα στο αεροδρόμιο της (6) ……………………. πρωτεύουσα της χώρας αυτής. Ο πιλότος μας εξηγεί ότι σ’ αυτή την πόλη θα δούμε ταυρομαχίες, θα διασκεδάσουμε και θα διανυκτερεύσουμε σε ξενοδοχείο * * * .

    Μετά την επιβίβασή μας στο αεροπλάνο ο πιλότος μας εξηγεί ότι θα ακολουθήσουμε πορεία ΝΔ και θα πετάξουμε πάνω από το πιο στενό πέρασμα της Μεσογείου το (7) ………………………. που ανήκει στην Αγγλία και στη συνέχεια με πορεία Β.Δ. θα επισκεφτούμε την πρωτεύουσα της (8)………………………………την ………………………….. Με πορεία Β. προσγειωνόμαστε σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Πορτογαλίας το…………………

    Επόμενος σταθμός μας μια από τις ομορφότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης “ η πόλη του φωτός” όπως λέγεται το (9)………………… πρωτεύουσα της ………………… Από ψηλά διακρίνουμε τον ποταμό ………………………. που περνάει μέσα από την πόλη και χύνεται στη θάλασσα της ………………………… Αλλαγή πορείας Β.Δ. και ο κος Ιπταμενίδης από το μικρόφωνο μας προετοιμάζει για το επόμενο κράτος που είναι νησί  Μας εξηγεί ότι από την πρωτεύουσά του ,το Λονδίνο περνάει ο ποταμός ……………..και είναι ένα από τα κράτη που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα από τα λίγα κράτη που σπάνια έχει ηλιοφάνεια αλλά πάρα πολλή υγρασία και ομίχλη. Αυτό το κράτος είναι η…………………….. Μεγάλες πόλεις είναι …………………………. , …………………………. , …………………………… , ………………………………….

    Ακολουθώντας την ίδια πορεία συναντάμε ένα νησί του Ατλαντικού που είναι ανεξάρτητο κράτος και την πρωτεύουσά του το (10) ……………………….Το κράτος αυτό είναι χωρισμένο σε δύο κράτη, την Νότια και την Βόρεια ……………………… Πρωτεύουσα του Βόρειου τμήματος είναι το Μπέλφαστ. Αφήνοντας πίσω την Ιρλανδία κατευθυνόμαστε με πορεία ΝA στην πρωτεύουσα ενός κράτους που βρίσκεται στην Β.Δ. Ευρώπη τις (11)………………………… Το κράτος αυτό είναι το …………………… και συνορεύει : Ν. με την …………………., Β. με την ……………………….., Α. με την ………………………….. και το……………………………… και Δ. βρέχεται από τον ……………………… ……………………. Ο πιλότος μας ενημερώνει ότι οι Βρυξέλλες είναι το κέντρο πολλών Οργανισμών όπως του Ευρωκοινοβουλίου και ο στρατιωτικός οργανισμός του ΝΑΤΟ.

    Αλλάζουμε πορεία και ταξιδεύουμε Β προς την Βόρεια θάλασσα με προορισμό μας το κράτος ενός μεγάλου παραμυθά του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και που δεν είναι άλλο από την ………………… Προσγειωνόμαστε στην πρωτεύουσά της την (12) ……………………….. για να περπατήσουμε στους δρόμους της και να φωτογραφίσουμε το περίφημο άγαλμα της “ Γοργόνας ” που στολίζει το λιμάνι της πόλης αυτής.

    Το γαλάζιο του Ατλαντικού μας συντροφεύει στην πτήση μας και με πορεία Β.Δ. πετάμε πάνω από το πιο μακρινό νησί της Ευρώπης την (13) …………………………. με πρωτεύουσα το …………………………… Με πορεία Α. και μετά από 40 λεπτά πτήση διακρίνουμε μπροστά μας έναν μεγάλο ορεινό όγκο τις……………………….. …………….. Ο πιλότος μας ανακοινώνει ότι πετάμε πάνω από την ……………………….χερσόνησο που την αποτελούν τρία κράτη : η ……………………, η …………………….. και η ……………………..Πρώτος σταθμός η πρωτεύουσα της (14) ……………………… το ……………. Επόμενος σταθμός μας η πρωτεύουσα της Σουηδίας η (15) ……………………….. που είναι χτισμένη στις ακτές της ………………………. Θάλασσας. Στη χώρα αυτή θα επισκεφτούμε μια πολύ σπουδαία πόλη στα Βόρεια της Στοκχόλμης, την ………………….. όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα αστεροσκοπεία στον κόσμο. Ακολουθώντας πάντα πορεία Α. περνάμε “στη χώρα των χιλίων λιμνών ”, όπως λέγεται η……………………….. και προσγειωνόμαστε για διανυκτέρευση στην πρωτεύουσά της το (16) ………………………….. Το επόμενο πρωί μετά από ένα καλό πρωινό στο ξενοδοχείο, φτάνουμε στο αεροδρόμιο στις 10.30 π.μ. για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Ο κύριος Ιπταμενίδης μας ενημερώνει ότι η πορεία που θα ακολουθήσουμε θα είναι Νότια και θα προσγειωθούμε μετά από πτήση 30 λεπτών στην πρωτεύουσα της Εσθονίας την πόλη …………… Εκεί θα μας περιμένει λεωφορείο με οδηγό τον κύριο Ταχυτίδη με τον οποίο και θα συνεχίσουμε το υπόλοιπο ταξίδι μας.

   Με την επιβίβασή μας στο λεωφορείο ο κος Ταχυτίδης μας εξηγεί ότι επόμενος σταθμός μας θα είναι μια μεγαλούπολη της Γερμανίας χτισμένη στα Ανατολικά της χώρας αυτής το (17) ………………………….. αφού πρώτα διασχίσουμε οδικώς τις παρακάτω χώρες : την………………………….., την ………………………………. και την …………………………. Έτσι κι έγινε . Ο οδηγός την άλλη μέρα μας ανακοινώνει ότι το ταξίδι μας για την πρωτεύουσα (18) …………………….. του μεγαλύτερου κράτους σε έκταση στην Ευρώπη , θα είναι κουραστικό αλλά και όμορφο. Παίρνουμε τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο Ανατολικά του Βερολίνου που οδηγεί στα σύνορα με την ……………………… και μετά από 5 ώρες ταξίδι περνώντας πάνω από τον ποταμό ………………………. φτάνουμε στην όμορφη πρωτεύουσά του την ……………………….. Ακολουθώντας την ίδια πορεία φτάνουμε στα σύνορα Πολωνίας –Λευκορωσίας και με πορεία ΒΑ σταματάμε στην πρωτεύουσα της δεύτερης το ……………… για φαγητό και ξεκούραση. Εκεί και διανυκτερεύουμε, για να φτάσουμε την επόμενη μέρα ,ακολουθώντας την ίδια πορεία, στην Μόσχα πρωτεύουσα της ……………………….Αφήνοντας πίσω μας την παγωμένη Μόσχα, κατευθυνόμαστε με πορεία Ν. προς την ………………………θάλασσα και περνώντας τα σύνορα της …………………………. σταματάμε για μεσημέρι στην πρωτεύουσα Κίεβο. Μετά από ένα νόστιμο γεύμα ο κύριος Ταχυτίδης μάς ενημερώνει ότι ο δρόμος μας από εδώ και πέρα θα είναι ανηφορικός, αφού η πορεία μας θα είναι ΝΔ και θα περάσουμε από τα ……………………… όρη. Μετά από ένα μαγευτικό ταξίδι φτάνουμε στα σύνορα της (19) …………………………. που έχει πρωτεύουσα την Μπρατισλάβα, μια πόλη χτισμένη στα σύνορα με την ……………………Την άλλη μέρα με πορεία ΝΑ  οδεύουμε για την τελευταία στάση μας, για μια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης με πρωτεύουσα το ………………………….., την (20) ……………………….. η οποία συνορεύει: Βόρεια με την………………………, την ……………………… και την ………………………………. Δυτικά με την……………………………….., Νότια με την …………………………….. και Ανατολικά βρέχεται από την ………….………………………….. Ακολουθώντας πορεία Ν. και περνώντας από το κράτος της Β………………….. και μέσα από την πρωτεύουσα ………………… καταλήγουμε στην αρχική μας πόλη την Αθήνα και ευχαριστούμε πολύ όλους όσους προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν το πολυήμερο αυτό ταξίδι.