Διαβάστε σ΄ αυτό το τεύχος

 

Πάσχα και έθιμα.

Θεο - λογικά.

Εύστοχα σχόλια.

Ζωγραφική και ... φαντασία.

Βιβλία για όλους.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 

 

 

Η εφημερίδα  Μαθητόκοσμος είναι ένα έντυπο που πιστεύουμε ότι θα ικανοποιήσει  και   . Μπορείτε να τη διαβάσετε ξαπλωμένοι στον , περιμένοντας το , πίνοντας το   σας ή παίρνοντας το    σας. Μπορεί να σας δημιουργήσει    ή να σας φέρει ένα γλυκό  . Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για   ή για να εκπαιδεύσετε το    σας. Ένα όμως είναι σίγουρο. Η σχολική μας εφημερίδα απευθύνεται σ' όλη την οικογένεια.

 

Εύστοχα σχόλια

 

 

" Όχι τσίρκο με ζώα "

        Πιστεύω πως όλοι θα έχετε πάει σε τσίρκο και θα έχετε διασκεδάσει με τα τόσα αστεία ή επικίνδυνα καμώματα των ζώων, αλλά και με τα νούμερα των ακροβατών που κόβουν την ανάσα. Έχετε σκεφτεί όμως τι δοκιμασίες σκληρές περνούν αυτά τα κακόμοιρα ζώα για να μας κάνουν να γελάσουμε ή για να μας εντυπωσιάσουν; Αυτά τα δύστυχα ζώα λοιπόν, τα αιχμαλωτίζουν σε κλουβιά και τα εκπαιδεύουν να κάνουν αυτά τα κόλπα χτυπώντας τα με μαστίγια πολλές φορές. Είναι σίγουρο πως αυτά τα πλάσματα βασανίζονται και περνούν δυσάρεστες ώρες χωρίς την ελευθερία τους. Θα μου πείτε, κι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε γι΄ αυτό; Σας διαβεβαιώ πως έχω τη λύση. Αν σταματήσουμε να πηγαίνουμε σε τσίρκο με ζώα, τότε αυτά θα κλείσουν. Μπορούμε να πηγαίνουμε σε τσίρκο με ακροβάτες και κλόουν, μιας κι αυτοί μας προσφέρουν την ίδια ψυχαγωγία.

Αριστέα Λιάκου - ΣΤ΄ τάξη

 

 

" Το χαμόγελο του παιδιού "

Καταφύγιο αγάπης

Όλοι ξέρουμε και συζητάμε για κάποια παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το ΧΑΜΟΓΕΛΟ. Τους λείπει, γιατί δεν έχουν λεφτά και παιχνίδια. Δεν έχουν να φάνε και πολλά απ΄ αυτά είναι ορφανά. Σκεφτείτε λοιπόν κι αφήστε τα λόγια. Ας ενωθούμε κι ας δώσουμε ό,τι μπορούμε στα φτωχά αυτά παιδάκια, άσπρα και μαύρα. Είναι όλα κάποιοι από μας και αξίζουν ένα τρυφερό και στοργικό χαμόγελο. Το χαμόγελο αυτό έχει ονομαστεί " Το χαμόγελο του παιδιού ". Ας βοηθήσουμε λοιπόν κι ας προσπαθήσουμε ενωμένοι για ένα καλύτερο και δημιουργικό αποτέλεσμα.

Εβελίνα Καραστρατή - ΣΤ΄ τάξη

 

 

 Τα παιδιά των

Κώστας, Ανθή, Στέλλα , Παναγιώτης, Δημήτρης. Αυτά είναι τα ονόματα κάποιων παιδιών που δουλεύουν πρωί - βράδυ για να βγάλουν το μεροκάματο για να ζήσουν. Αυτά είναι τα "παιδιά των φαναριών". Αυτά τα παιδιά θα τα συναντήσεις στα φανάρια κάθε πόλης. Για να βγάλουν έστω κι ένα κατοστάρικο δουλεύουν εκεί, καθαρίζοντας τζάμια αυτοκινήτων, πουλώντας χαρτομάντιλα και διάφορα λουλούδια. Εμάς οι γονείς μας μας ξυπνούν στις 7 το πρωί, μας έχουν έτοιμο το πρωινό να φάμε και να πάμε σχολείο. Αντίθετα τα παιδιά των φαναριών ξυπνούν πολύ πιο πρωί από μας κι ετοιμάζονται για το μεροκάματο. Ένα μεροκάματο που βγαίνει με κίνδυνο πολλές φορές της ζωής τους. Είχα ακούσει ότι ένας αφελής οδηγός τραυμάτισε ένα παιδί, χωρίς όμως να το πάει στο νοσοκομείο. Το άφησε μόνο του στην άσφαλτο σαν αδέσποτο σκυλί. Ας βοηθήσει λοιπόν το κράτος αυτά τα δυστυχισμένα παιδιά, γιατί οι άνθρωποι μόνοι τους δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Νάνσυ Στέλλου - ΣΤ΄ τάξη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό το ήξερες;

Ο πρωταθλητής στα μεταναστευτικά ταξίδια των πουλιών είναι ένα θαλασσοπούλι. Η στέρνη η αρκτική. Φωλιάζει κοντά στο Βόρειο Πόλο. Όταν το καλοκαίρι εκεί τελειώνει, πετάει προς το Νότιο Πόλο όπου θα βρει πάλι το καλοκαίρι. Κάθε χρόνο αυτό το πουλί διανύει ως και 36.000 χιλιόμετρα. Το ταξίδι του είναι πραγματικά από τη μια άκρη της γης στην άλλη.

 Φανταστείτε αυτό! Η μεγαλύτερη πεταλούδα ζει στη Νοτιοανατολική Ασία και έχει άνοιγμα φτερών 25 εκατοστά.

 Τα παιδιά που ζουν στα αγροκτήματα της Αυστραλίας μένουν πολύ μακριά από το σχολείο τους. Για τα παιδιά αυτά υπάρχει ένα διαφορετικό σχολείο. Το "Σχολείο με ασύρματο ". Τα παιδιά μιλούν στους δασκάλους τους από τον ασύρματο και στέλνουν τα γραφτά τους με το Ταχυδρομείο.

 

Φρίξος Μπρούζγος - Β΄ τάξη

 

 

Σουρικάτα " ... οι φρουροί της ερήμου .

Το μήκος της ΣΟΥΡΙΚΑΤΑ δε ξεπερνά τα 30 εκατοστά. Κι όμως αυτά τα μικροσκοπικά θηλαστικά καταφέρνουν να ξεφύγουν από αρπακτικά , φίδια και τσακάλια στη φοβερή έρημο Καλαχάρι της Αφρικής. Το βάρος τους δε ξεπερνά το 1 κιλό και ζουν 12-14 χρόνια. Τα νύχια της είναι πολύ σκληρά και τα φωνάζουν ατσάλινα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η Σουρικάτα σκάβει μια ποσότητα άμμου ίση με το βάρος της. Νομίζεις ότι και ο άνθρωπος μπορεί να το κάνει αυτό; Ζουν σε ομάδες 7-30 ατόμων με αρχηγό ένα κυρίαρχο αρσενικό. Όταν φράζει η φωλιά τους όλοι τρέχουν να τη φτιάξουν. Αν κάποια τραυματιστεί τη φροντίζουν, την ταΐζουν και την καθαρίζουν μέχρι να γίνει καλά.

 Ρομπέρτο Παπαϊωάννου - ΣΤ΄τάξη

 

Ταίριαξε σωστά τις λέξεις της πρώτης και της δεύτερης στήλης, για να δημιουργήσεις 6 σύνθετες λέξεις.

 

ΦΡΟΥΤΟ        ΘΗΚΗ      ...........................

ΑΛΟΓΟ          ΠΙΣΤΟΣ  ...........................

ΠΟΛΥ            ΔΡΟΜΟΣ  ...........................

ΒΙΒΛΙΟ          ΣΑΛΑΤΑ ...........................

ΕΥΚΟΛΟ         ΦΩΤΑ        ...........................

ΜΟΝΟ           ΟΥΡΑ         ...........................

 

 

 

 

Νερό σημαίνει .... ευεξία.

Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό για τον οργανισμό μας, αρκεί να σκεφτούμε ότι ενώ μπορεί να ζήσει κάποιος ολόκληρες εβδομάδες χωρίς να τρώει, τρεις ημέρες χωρίς νερό θα τον φέρουν κοντά στο θάνατο. Είναι απαραίτητο λοιπόν να πίνουμε νερό. Πόσο; Τουλάχιστο ενάμισι με δυο λίτρα την ημέρα σε κανονικά διαστήματα καταπίνοντας αργά.

Άγγελος Μυλωνάς - ΣΤ΄ τάξη

 

Η ακροστιχίδα του Ηρακλή

Η_ _ _ _ _ _ _    Έγραψε την ιστορία των     

                         Περσικών πολέμων.

Ρ_ _                  Γυναίκα του Κρόνου.

Α_ _ _ _ _ _ _    Αντίπαλοι των      Σπαρτιατών.

Κ_ _ _ _            Εκεί είναι η Κνωσός.

Λ_ _ _ _ _         Τα παίρνουν απ΄ τον  πόλεμο όταν νικάνε.

Η_ _ _               Αντίθετο της νίκης.

Σ_ _ _ _ _ _       Όπλο Μακεδόνων πολεμιστών.

Μαρία Βαγιατλάκη - Δ΄ τάξη

 

 

 

 

 

 

Βιβλιομανία

Ο ΖΙΓΚΙ ΑΠ΄ ΤΟ ΜΑΡΦΑΝ

Είναι το πιο συναρπαστικό και συγκινητικό βιβλίο που διάβασα. Αφορά ένα παιδάκι που έπασχε από το σύνδρομο Μάρφαν. Νόμιζε ότι ήταν εξωγήινος από τον πλανήτη ΜΑΡΦΑΝ. Ήξερε ότι θα φύγει και θα έπαιρνε μαζί του όσους μπορούσε απ΄ αυτούς που ήταν σαν αυτόν. Τελικά ήρθε το διαστημόπλοιο και .....

  Ιάσονας Παιδόπουλος - Δ΄ τάξη

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ

Για όσους ενδιαφέρονται για τα μυστικά της ιστορίας, αυτό είναι το κατάλληλο βιβλίο. Το βιβλίο μιλά για τη ζωή στην Ατλαντίδα, στην Αθήνα και το φοβερό σεισμό που καταστρέφει και τις δυο πόλεις.

Πηνελόπη Μπούνια - ΣΤ΄ τάξη

Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΝΤΕΚΤΙΒ

Ο Αιμίλιος πήγε μια φορά ταξίδι στο Βερολίνο με τρένο. Την ώρα που κοιμόταν του έκλεψαν τα λεφτά. Τότε κατέβηκε απ΄ το τρένο κι ανέβηκε σ΄ ένα τραμ όπου ήταν κι ο κλέφτης και καθώς .....

Νίκος Τριανταφύλλου - Δ΄ τάξη

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ 

Ο πόλεμος χωρίζει τον Άγγελο και τον αδελφό του Αλέξανδρο από τους γονείς τους. Ο Άγγελος δίνει υπόσχεση στους γονείς του να τον ξαναφέρει πίσω. Όμως πιάνεται αιχμάλωτος και ....

Κώστας Θεοδώρου - Δ΄ τάξη

ΚΑΠΤΕΝ ΧΟΥΚ

 Ο Πίτερ Παν συναντά τα χαμένα αγόρια που αρνούνται να μεγαλώσουν. Αντιμετωπί-ζει τους σκληρούς πειρατές. Ταξιδεύει εκεί που κατοικούν οι Γοργόνες και οι Νεράιδες. Όμως ο φοβερός εχθρός του, πειρατής Κάπτεν Χουκ ....

Αναστάσης Θεοδώρου - ΣΤ΄ τάξη

ΕΛ ΣΙΝΤ

 Σε μια εποχή (11ος αιώνας) που η Ισπανία ήταν μοιρασμένη σε αραβικά εμιράτα και σε κρατίδια ισπανικά, ο Ελ Σιντ ανέλαβε τον ηράκλειο άθλο να ενώσει τους λαούς της πατρίδας του για να σταματήσουν οι εμφύλιοι πόλεμοι.

Νίκος Βαρσαμάς - ΣΤ΄ τάξη

ΘΕΟ-λογικά

 

Όλοι οι ψαλμοί είναι 150 και τους περισσότερους τους έγραψε ο προφήτης Δαβίδ. Είναι ποιήματα που φανερώνουν την αλήθεια για το Θεό και για τον κόσμο. Δοξολογούν κι ευχαριστούν το Θεό για τα θαυμαστά Του έργα κι εκφράζουν το θαυμασμό του ανθρώπου γι΄ αυτά. Κάποιοι ψαλμοί εκφράζουν τη θλίψη που προκαλεί η αδικία, η πλεονεξία και η ασέβεια των ανθρώπων. Σε άλλους ο ψαλμωδός ομολογεί τα λάθη του και ζητά το έλεος του Θεού. Ψαλμοί ακούγονται σε όλες τις ακολουθίες. Στον όρθρο διαβάζεται ο εξάψαλμος (6 ψαλμοί). Στο απόδειπνο και σε όλες τις προσευχές της εκκλησίας, η θέση είναι σημαντική. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει πως οι χριστιανοί ήξεραν τους ψαλμούς απ΄ έξω και τους τραγουδούσαν όχι μόνο στις ακολουθίες, αλλά και  στις γιορτές, στους χαμούς, ακόμη και όταν είχαν λύπη και πένθος.

Άλκηστη Δοδότσιου - ΣΤ΄ τάξη

 

 

Ή Σαρακοστή ή ...κρέας

 

Η ιδέα της απαγόρευσης κρέατος στη διάρκεια της Σαρακοστής, προήλθε πιθανότατα από την παλιά συνήθεια να πετάνε οι πιστοί  το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στη φωτιά όλα τα εργαλεία της κουζίνας που σχετίζονται με το μαγείρεμα του κρέατος σε ένδειξη χαράς.

   

   Κόψε λίγο το κρέας                      Μα ... εγώ           καημένε. Σαρακοστή                 ξέρεις ... δεν       

          έχουμε !!!

 

 

 

 

Άγγελος Μυλωνάς - ΣΤ΄ τάξη

 

Μαντέματα και ... άλλα.

Ένας πατέρας κεφαλή,

δώδεκα για ποδάρια και

κάθε γιος στη ράχη του, έχει

τριάντα κόρες.

(τι είναι ;)

................................................

Με τρως σε καίω, φωτιά δεν

 είμαι. Η όψη μου μαύρη

 αράπης δεν είμαι.

  (τι είναι ;) ..............................................................

Από μητέρα κόκκινη

γεννιέμαι παιδί μαύρο. Φτερά

 δεν έχω μα πετώ τα σύννεφα

για νά βρω.

   (τι είναι ;) ........................................................... 

Λίνα Μαρκά - Δ΄ τάξη

Πάσχα και έθιμα

 

Το ΠΑΣΧΑ το γιορτάζουμε όλοι μαζί, φίλοι, συγγενείς ακόμη και ξένοι, σ΄ ένα μεγάλο χαρμόσυνο πανηγύρι. Στην καρδιά μας επικρατεί χαρά και ευφροσύνη, η οποία είναι ορθάνοιχτη να δεχτεί την αγάπη.

ΗΘΗ και ΕΘΙΜΑ

Βάφουμε αυγά σε κόκκινο χρώμα.

Ψήνουμε το αρνί στη σούβλα.

Πριν το Πάσχα έχουμε 40 μέρες νηστεία.

Τα κορίτσια το Σάββατο των Βαΐων τραγουδούν το Λάζαρο.

Τα αγόρια την Μεγάλη Πέμπτη τραγουδούν το τραγούδι " Σήμερα μαύρος ουρανός ".

Την Μεγάλη Παρασκευή κι αυτοί που δε νηστεύουν τις άλλες μέρες, εκείνη τη μέρα πρέπει να νηστέψουν. Να μη φάνε ούτε γάλα, ούτε τυρί και κυρίως ούτε λάδι.

 

Εύα Λάμπρου - Δ΄ τάξη

Αθλητισμός

Κώστας Κεντέρης

Ο πιο γρήγορος Έλληνας

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϋ γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, στις 23 Ιουλίου 1973.

Έχει ύψος 1.80 μ. και ανήκει στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Προπονητής του είναι Χρήστος Τζέκος, ο οποίος εκτός από τον Κώστα προπονεί και την άλλη μας Ολυμπιονίκη Κατερίνα

 Θάνου. Το διάστημα από το 1994 έως το 1998 απείχε από τους στίβους λόγω τραυματισμού. Οι σημαντικότερες διακρίσεις του είναι :

1ος στα 400 μ. στο Πανευρωπαϊκό κύπελλο Μπρούνο Ζάουλι το 1993.

7ος με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1998

3ος στα 400 μ. στο Πανευρωπαϊκό κύπελλο Μπρούνο Ζάουλι το 1999.

   3ος στα 200 μ. στο Πανευρωπαϊκό κύπελλο Μπρούνο Ζάουλι το 2000.

Νίκος Βαρσαμάς - ΣΤ΄ τάξη

 

 

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Απαντήστε στην ερώτηση και κερδίστε ένα πασχαλινό δωράκι.

" Ποιο ήταν το πρώτο θαύμα που έκανε ο Χριστός ;"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

διαβάστε το επόμενο τεύχος